Ahkerat perheenisät ihmiskaupan uhreina

Kolmekymppiset miehet Dinh, Thanh ja Nguyen työskentelivät riisipelloilla kotikylässään Vietnamissa. Heidän tulonsa olivat pienet ja perheet elivät toimeentulon rajoilla.

Samasta kylästä kotoisin oleva Quan työskenteli Suomessa suomalaispariskunnan omistamassa maatalousyrityksessä. Yrityksessä oli työvoimapula ja he päättivät rekrytoida ahkeria vietnamilaisia työntekijöitä. Dihn, Thanh ja Nguyen näkivät Quanin työtarjouksessa mahdollisuuden tarjota perheilleen parempi elintaso ja turvata lastensa koulunkäynti ja tarttuivat houkuttelevaan tarjoukseen.

Kun miehet saapuivat Suomeen, heidät majoitettiin yrityksen tontilla sijaitsevaan kaksioon, jossa oli vain patjat lattialla. Quan ilmoitti miehille, että heidän tulisi lyhentää matkustus- ja rekrytointikuluista muodostunutta velkaansa palkastaan tai heidän perheilleen kävisi huonosti. Quan kielsi miehiä puhumasta kenellekään ja niin he vain hymyilivät ystävällisesti paikallisia tavatessaan. Jäljelle jääneistä tuloistaan miehet lähettivät suurimman osan perheilleen.

Työvuorolistaan miehille oli merkitty kahdeksan tunnin työpäiviä, mutta todellisuudessa he työskentelivät päivittäin 13 tuntia. Yrityksen omistajapariskunta oli tietoinen pitkistä työajoista, mutta he olivat iloisia ahkerista työntekijöistään ja ajattelivat työntekijöidensä olevan tyytyväisiä suurempaan palkkaan, kuin mitä he Vietnamissa ansaitsisivat.

Rikosuhripäivystys sai nimettömän vihjeen miehien työoloista. Pian poliisi meni paikalle ja pidätti Quanin sekä yrityksen omistajapariskunnan. Poliisi esitti kaikkia kolmea miestä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ja uhrit saivat Rikosuhripäivystyksen paikallisesta toimipisteestä tukihenkilön sekä oikeusavustajan.

Quan sai noin kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion ihmiskaupasta ja yrityksen omistajapariskunta puolen vuoden ehdolliset tuomiot kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Heidät tuomittiin maksamaan uhreille mittavat korvaukset maksamatta jääneistä ylityölisistä.

Thanh palasi kotiin Vietnamiin perheensä luokse. Dinh sekä Nguyen saivat pysyvät oleskeluluvat Suomesta ja työpaikat vietnamilaisesta ravintolasta. Myöhemmin myös heidän perheensä pääsivät Suomeen.

Kertomus perustuu tositapahtumiin. Yksityiskohtia ja henkilöjen tietoja on muutettu asianosaisten yksityisyyden suojelemiseksi.