Anita aikoo hotellialalle

– Näin äidin ja sisarukseni viimeisen kerran, kun lähdin aamulla kouluun. Minulla ei ole aavistustakaan, missä he ovat nyt, 15-vuotias Anita muistelee neljän vuoden takaisia tapahtumia. – Olen suunniltani huolesta, kun en tiedä, mitä äidille on tapahtunut.

Kongon Rutshurusta kotoisin oleva Anita oli iloinen alakoululainen. Hän tykkäsi käydä koulua, piti erityisesti ranskasta ja matematiikasta ja hänellä oli paljon ystäviä. Eräänä päivänä kaikki kuitenkin muuttui.

– Olimme koulussa, kun opettajat yhtäkkiä käskivät meitä pakenemaan. Juoksimme toisten oppilaiden kanssa ja meitä ammuttiin. Ystäviä kaatui viereltäni. Luoti raapaisi myös minua ja kaaduin maahan. Kun sotilaat tulivat, teeskentelin kuollutta. He eivät huomanneet, että olin elossa ja heittivät ruumiita päälleni. Silloin menetin tajuntani, Anita kertoo.

Punaisen ristin työntekijät löysivät Anitan ruumiskasan alta ja auttoivat hänet sairaalaan. Pommitusten vuoksi sairaala jouduttiin kuitenkin evakuoimaan ja Anita päätyi Ugandaan Rwamwanjan pakolaisleirille.

Neljän vuoden ajan hän on yrittänyt etsiä äitiään. Tuloksetta. – Koetin jatkaa koulua, mutta en pystynyt keskittymään. Itkin vain, Anita kertoo. Nyt hän asuu sijaisperheessä, joka kohtelee Anitaa hyvin, mutta ei kuitenkaan kustanna esimerkiksi hänen vaatteitaan. Vaikka Anita haluaisi jatkaa koulua, hänen on yritettävä löytää töitä, jotta pystyisi hankkimaan itselleen tarvittavat varusteet. – En voi mennä kouluun ilman kenkiä. Pakolaisleirin keskustaan Anitan sijaiskodista onkin yhteen suuntaan kolmen tunnin kävelymatka.

Järkyttävistä lapsuudenkokemuksista huolimatta Anita vaikuttaa vahvalta nuorelta. Hänen iloinen, avoin ja sosiaalinen persoonansa valloittaa. Anita kertoo nauttivansa musiikin kuuntelusta, koska se auttaa purkamaan stressiä ja viemään ajatukset pois vaikeista muistoista. Suosikkiartistikseen Anita nimeää Rihannan.

Nyt elämä näyttää lopultakin valoisammalta. Anita on hyväksytty Yhteisvastuuvaroin Rwamwanjan pakolaisleirissä alkavaan ammattikoulutukseen, jossa hän valitsi hotellialan opinnot. – Haluan oppia asiakaspalvelutaitoja sekä englantia, jotta voisin tulevaisuudessa työskennellä hotellissa. Tarvitsen suunnan elämälleni ja aikuisten ohjausta tavoitteideni saavuttamiseen, päättäväinen Anita kuvailee.