Anni laittaa hyvän kiertämään

20-vuotias Anni on aloittanut partiouransa sudenpennuista jo kuusivuotiaana. Työstä nuorten parissa haaveileva Anni toimii mielellään erityistä tukea tarvitsevien sisupartiolaisten apuna esimerkiksi leireillä. – Haluan auttaa sisupartiolaisia, koska tahdon laittaa hyvän kiertämään, Anni kertoo.

Hän tietää omakohtaisesti, miltä tuntuu tarvita apua. 135 senttiä pitkänä hänkin on kohdannut haasteita. Pienellä paikkakunnalla on kuitenkin ollut helppoa kulkea muun porukan jatkona, vaikka täysin ilman erikoisjärjestelyjä Annin partioharrastus ei onnistuisi. Esimerkiksi leireillä muiden kävellessä pitkiä matkoja, Anni kulkee pyöräillen.

– Kuulen usein ilkeitä kommentteja ja ihmettelyä pituudestani. Partiossa en kuitenkaan koskaan, vaikka harrastus on luonteeltaan fyysinen. Olen ollut toiminnassa niin pitkään mukana, että kaikki jo tietävät, mikä minun pyöräni on ja miksi sellaista tarvitsen. Partiossa olen aina saanut olla rauhassa täysin oma itseni, Anni iloitsee.

Partiolainen ei jää yksin

Erityisen tärkeä partio oli Annille ala-asteen loppupuolella. Hänen perheensä oli juuri muuttanut ja yhtäkkiä Anni huomasi olevansa tilanteessa, jossa hänellä ei juuri ollut kavereita koulussa tai omalla asuinalueella. – Onneksi minulla kuitenkin oli niin paljon partioystäviä, etten jäänyt täysin yksin. Partio onkin loistava paikka saada kavereita ja tutustua uusiin ihmisiin.

Partioharrastuksen myötä myös itsevarmuus on kasvanut. – En esimerkiksi tuntenut partiorippikoulusta ensin ketään, mutta pidän edelleen yhteyttä heihin kaikkiin. On ihanaa tavata taas kaikki tutut suurleiri Roihulla kesällä 2016, Anni kertoo.

Nokkeluudella pääsee pitkälle

Anni kuvailee partioharrastusta seikkailuksi, jonka parissa pääsee tekemään paljon sellaista, mikä muuten jäisi tekemättä. – Esimerkiksi suurleirien ohjelmalaaksot ovat olleet hienoja kokemuksia kiipeilyseinineen ja muine aktiviteetteineen. Haasteista huolimatta nokkeluudella ja muiden avulla pääsee tosi pitkälle! Paljon en ole erityisjärjestelyjä tarvinnut, mutta on minua kerran kannettu reppuselässä puhdin loputtua kesken matkan, Anni kertoo nauraen.

Selviytymistaitojen lisäksi Anni kertoo poimineensa partiosta myös positiivisen elämänasenteensa. – Aina pitää vaan mennä ennakkoluulottomasti kaikkea uutta päin! Kun ryhmä tukee ja myös itse muistaa auttaa muita, pärjää kyllä aina, sanoo Anni itsevarmasti.

Teksti: Laura Malinen / Suomen Partiolaiset