”Mulle tuli olo, että nyt mä sen teen.”

Jasmin, 19, sai apua turvalliselta Saapas-aikuiselta ratkaisevalla hetkellä. Nyt hän auttaa vuorostaan muita nuoria päivystäen Saappaan vapaaehtoisena.

KEVÄÄLLÄ 2019 nurmijärveläinen Jasmin sai vaikean masennuksen diagnoosin. Vaikea aika johti useammalle osastojaksolle. Jasmin oli viettämässä ensimmäisen amisvuotensa päättäreitä, kun jokin laukaisi voimakkaan ahdistuskohtauksen.

“Mulle tuli sellainen olo, että nyt mä sen teen. Että nyt on mun aika mennä. Istuin yksin jossain parkkipaikalla ja mietin kaikkia ajatuksia. Onneksi en tehnyt mitään, vaan soitin mun kaverille. Puhuin kaverin kanssa ja itkin. Sitten siihen paikalle tuli Saapas.”

Saapas-aikuinen oli erityisnuorisotyönohjaaja Mallu Timonen. Hän jutteli Jasminin kanssa, puhui puhelimessa kaverin kanssa ja soitti Jasminin isän hakemaan hänet kotiin.

Jasmin etsi vuosi tapahtuneen jälkeen Mallun yhteystiedot netistä ja laittoi tälle viestin: Kiitos avustasi!

AUTETUSTA AUTTAJAKSI

Mallu ja Jasmin alkoivat jutella Jasminin elämästä ja tilanteesta. Mallu heitti ilmaan ajatuksen Saapas-toimintaan tulemisesta. Saapas kohtaa nuoria heidän omilla ehdoillaan kaduilla, festareilla ja netissä. Saappaan vapaaehtoiset ovat turvallisia, luotettavia ja koulutettuja aikuisia, jotka kuuntelevat ja auttavat nuoria.

Jasmin lähti mukaan heti täytettyään 18. Hän tekee nyt Saappaassa katu- ja nettipäivystyksiä niin usein kuin ehtii. Hänestä erityisesti NettiSaappaan anonymiteetti madaltaa nuorten kynnystä hakea apua.

Nuoret eivät myöskään välttämättä tiedä kanavia, joista apua voi saada.

“On iso työmaa päästä avun piiriin. Joissain tapauksissa ei ehkä terveydenhuollon kriteeristön mukaan voi tarpeeksi huonosti. Se on tosi surullista. Ei ole mitään mittaria, jolla voi arvottaa, kuinka huonosti joku voi.”

APUA MATALALLA KYNNYKSELLÄ

Sitä Jasmin toivoo! Hän tietää omasta kokemuksestaan, kuinka hankalaa avun tarpeen tunnistaminen voi olla.

“Kyllä se voi herättää, kun voi jollekin turvalliselle aikuiselle jutella, vaikka Saapas-työntekijälle. Kun joku kysyy, että mitä kuuluu, miten menee.”

Apua Jasmin itse on saanut monelta taholta koulusta nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Hän on päässyt myös Kelan kuntoutuspsykoterapiaan. Koronan myötä avun saaminen voi olla nuorille vaikeampaa. Jasmin on heistä huolissaan. Kelkasta putoamisen riski on suuri. Jollekin koulussa ihmisten kohtaaminen on ollut päivän ainoa.

“Nuorten kohdalla usein ajatellaan, että kriisit kuuluu siihen ikään. Mutta nuoret voi ihan yhtä lailla sairastaa. Ne on ihan yhtä vakavasti otettavia ongelmia kuin aikuisten ongelmat.”

6.2. alkaen: KATSO Ylen kanavilla ja Yle Areenassa nähtävä dokumentti Jasminista.

SOME-PEUKUTUS EI RIITÄ – NYT TARVITAAN RAHAA!

Koronan seurauksista kärsivät lapset ja nuoret Suomessa ja maailmalla tarvitsevat apuasi. Tule mukaan Yhteisvastuuseen ja lahjoita MobilePayllä numeroon 85050 tai netin kautta: yhteisvastuu.fi/yvKIITOS! Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR 2021/8126.