Kun ongelmat kasautuvat

Pasin ja Sarin kuusihenkinen perhe on kokenut, miten ongelmat voivat yhtäkkiä alkaa kasautua samaan perheeseen. Kaikki alkoi siitä, kun perheen nuorinta lasta alettiin kiusata koulussa. Lopulta perhe muutti toiselle paikkakunnalle, jotta tilanne saataisiin nollattua. Kiusaaminen helpotti, mutta lapsi tarvitsee yhä apua masennuksen hoitoon.

Perheen vanhemmat löysivät töitä uudelta kotipaikkakunnalta, mutta pian Pasi alkoi kärsiä pahoista selkävaivoista. Sairauslomia alkoi kertyä, eikä määräaikaista työsuhdetta jatkettu. Osa-aikaista työtäkään ei löytynyt tarpeeksi, jotta perheen toimeentulo olisi saatu tasapainoon. Tilanteen uuvuttamalla Pasilla todettiin keskivaikea masennus, ja hän on ollut työttömänä kahden vuoden ajan.

Kaikki tämä johti siihen, ettei perhe selvinnyt enää velkojensa maksusta. − Käytimme asuntolainan lyhennysvapaat kuukaudet ja otimme myös uutta lainaa elämiseen. Nyt tiedämme, ettei olisi pitänyt, perheen vanhemmat toteavat. Toimeentulotukea he eivät saaneet. Velat olisi pitänyt jättää maksamatta, mikä olisi tarkoittanut lapsille tärkeän kotitalon menettämistä.

Vaikeuksista huolimatta perhe on yrittänyt selvitä päivästä toiseen. Seurakunnasta he ovat saaneet ruokakasseja, joiden avulla arkea on saanut pyöritettyä jotenkuten, kierrättämällä ja kaikesta säästämällä.

Viimeinen niitti oli perheen talosta löytynyt kosteusvaurio. Terveystarkastaja määräsi asumiskiellon, eikä perhe saanut ottaa mitään mukaansa pois muuttaessaan. He menettivät käytännössä kaiken mitä omistivat. Kaupungilta löytyi vuokra-asunto, mutta irtaimisto vaatteista sänkyihin täytyy hankkia uudestaan. Parhaillaan perhe yrittää selvittää, saavatko he talostaan mitään korvausta.

Pasin ja Sarin nimet muutettu. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Teksti: Jaakko Kiilunen