Lasten hätää on vaikea kestää

Bullen Bolli toimi Etelä-Sudanissa alakoulun matematiikan opettajana. ─ Olin opettamassa, kun hyökkäys alkoi. Kiirehdin kotiin, mutta vaimo ja lapset eivät enää olleet siellä. Lähdin juoksemaan ja etsimään perhettäni. Kyselin ihmisiltä ja lopulta löysin heidät, Bullen kertoo. ─ Ihmisiä napattiin ja tapettiin. Yksi heistä oli setäni.

Bullenilla on neljä lasta, 7-, 5- ja 1-vuotiaat tytöt sekä 3-vuotias poika. Lisäksi perheessä asuu Bullenin nuorempi veli ja kuusi alakouluikäistä sukulaislasta, joiden vanhemmat eivät itse pysty huolehtimaan lapsistaan. ─ Tyttövauvamme syntyi metsässä pakomatkan aikana. Se oli hirvittävää, vettä satoi kaatamalla ja pelkäsin, etten osaa tehdä mitään vaimoni auttamiseksi. Onneksi paikalta löytyi vanhempia naisia, jotka tulivat avuksi. Bullen perheineen söi kolme päivää kestäneen pakomatkan aikana pelkkiä pähkinöitä, mutta selvisivät niiden avulla matkasta.

Pakolaisasutusalueella Ugandassa yksi perheen suurimmista haasteista on ruoka. ─ Lapset itkevät nälkäänsä, mutta meillä ei ole mitään annettavaa heille. Tällä hetkellä pystymme syömään vain yhden aterian päivässä. Se tuntuu todella pahalta. Lapset myös pelkäävät ja kyselevät edelleen, että eihän kukaan tee heille enää mitään pahaa. Muistot tuovat pahoja asioita mieleen. Myöskään pakolaisten terveydenhuollon tilanne ei ole kovin hyvä. Monia sairauksia pyritään Bullenin mukaan hoitamaan pelkillä kipulääkkeillä.

Hän kertoo, että pakolaisuuteen on vaikea sopeutua. ─ Olen hyvin koulutettu ja kotona Etelä-Sudanissa pystyin hankkimaan perheelleni lähes kaiken tarpeellisen. Täällä ihmisillä ei ole juuri mahdollisuuksia saada minkäänlaista työtä. Myös Bullen kaipaa tekemistä.

Hän on pestautunut vapaaehtoiseksi Bidibidin pakolaisasutusalueella toimivaan lastensuojeluohjelmaan, ja pyrkii tämän kautta parantamaan erityisesti lasten asemaa ja olosuhteita. Myös omille lapsilleen hän toivoo parempaa elämää. Pikkulasten tilanne pakolaisasutuksessa on erityisen hankala, sillä Bidibidissä ei ole esikoulua. Opettajana Bullen näkee esiopetuksen tärkeyden. Esikoulun käyneillä lapsilla on paljon paremmat edellytykset oppia ja menestyä koulussa.

Suurperheen isä toivoo, että tilanne Etelä-Sudanissa rauhoittuisi mahdollisimman pikaisesti ja hän voisi palata takaisin kotiin perheensä kanssa.

Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä maailman katastrofialueilla ja Suomessa. Lahjoittamalla keräykseen tuet esimerkiksi Bullenin tavoin kodeistaan sotaa paenneita ja toimeentulon äärirajoilla sinnitteleviä perheitä parantamaan toimeentuloaan. Aikuisille järjestetään esimerkiksi maanviljelytaitoja parantavaa koulutusta. Lapsia ja nuoria autetaan pääsemään kouluun mahdollisimman pian