Näin apu menee perille!

 • Itä-Afrikassa rajoitetaan koronaviruksen leviämistä Yhteisvastuun tuella

 • Välitöntä apua Nepalin kesätulvien uhreille 2019

 • Apua pienten koulutielle Keski-Afrikassa 2019

 • Hätäapua ja koulutiloja 2019 Idai-myrskyn jälkeen Mosambikiin

 • Kannanotto 2019: Suomeen yhdenmukaiset opiskelumahdollisuudet!

 • Yhteisvastuusta kahdesti tukea Takuusäätiön toimintoihin

 • Yhteisvastuulla lisättiiin saattohoito-osaamista

 • 11 000 lasta on päässyt kouluun Kenian kuivuusalueella

 • Opettajia, kouluja ja vessoja Somalian kuivuuspakolaisille

 • Ugandan pakolaisasutusalueilla on saavutettu hyviä tuloksia

 • Toivoa ja iloa pakolaislapsille ja -nuorille 2016

 • Vapaaehtoistyö.fi tuo avuntarjoajat ja apua tarvitsevat yhteen

Itä-Afrikassa rajoitetaan koronaviruksen leviämistä Yhteisvastuun tuella

Koronavirus on valtava uhka jo valmiiksi hauraille yhteisöille. Pandemian hillitsemisessä olennaista on huolehtia käsihygieniasta ja välttää ihmiskontakteja, mutta ohjeita on vaikea noudattaa esimerkiksi pakolaisten keskuudessa. Pakolaisleirit ja köyhät asuinalueet ovat tiheään asuttuja, eikä ihmisillä välttämättä ole edes saippuaa saatavilla.

Yhteisvastuukeräyksen rahoituksen tuella Kirkon Ulkomaanapu (KUA) uurastaa paraikaa viruksen leviämisen estämiseksi Itä-Afrikassa.

Ugandassa koulut on suljettu koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. KUA jakaa tietoa koululaisille, heidän perheilleen ja opettajille muun muassa radion, tekstiviestien ja julisteiden välityksellä. Perheille jaetaan myös hygieniatarvikkeita ja yhteisöissä toteutetaan tiedotuskampanjoita megafonien avulla.

Somaliassa KUA jakaa tietoa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Baidoassa, joka on suurimpia maan sisäisten pakolaisten keskittymiä. Myös Somaliassa koulut ovat suljettuna tällä hetkellä. KUA tavoittaa kuitenkin koulukomiteoiden ja opettajien kautta noin 3 200 oppilasta perheineen. Koulujen alueille levitetään julisteita ja toteutetaan tiedotuskampanjoita kokeneiden yhteisötyöntekijöiden voimin. Käytännön toimina järjestetään opastusta muun muassa käsihygieniassa sekä jaetaan perheille saippuaa.

Keniassa Kalobeyei-pakolaisasutusalueella kehitetään ja tuetaan etäoppimista. Alueella on jaettu 500 aurinkoenergialla toimivaa radiota, joiden kautta oppilaat voivat kuunnella oppitunteja. Radio on tehokkain etäopetuksen tapa, silloin kun internet-yhteyksiä ei ole saatavilla. Tämän lisäksi tiedotetaan koronaviruksesta ja sen leviämisen ehkäisystä sekä jaetaan hygieniatarvikkeita.

Etelä-Sudanissa työtä tehdään maan suurimpiin kuuluvilla pakolaisten leireillä Mingkamanissa Lakesin osavaltiossa, Fangakissa Jonglein osavaltiossa sekä Tongassa Upper Nilessa. Leireillä jaetaan tietoa  koronaviruksesta ja hyvistä hygieniakäytännöistä sekä jaetaan saippuaa käsienpesua varten.

Kirkon Ulkomaanapu seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä kaikissa toimintamaissaan. Kriisin lisäksi varaudutaan myös jo jälleenrakennukseen, jotta työ saadaan välittömästi käyntiin sitten, kun sen aika koittaa.

KUVAT: Yläkuvassa KUA:n saippuanjakelupiste Rwamwanjan pakolaisleirillä Ugandassa.  Alemmat kuvat  Baidoasta, Somaliasta maaliskuussa 2020. Kirkon Ulkomaanavun COVID-19 hygieniavalistuksen toimenpiteet meneillään.

Takaisin ylös