Auta Samuel ja muu nuoret kouluun Etelä-Sudanissa!

Koronalla on ollut kohtalokkaita seurauksia nuorten koulunkäynnille ja perheiden toimeentulolle maailman haavoittuvimmissa yhteisöissä. Pakolaisena Ugandassa elänyt Samuel, 18, palasi kotiinsa Etelä-Sudaniin ja etsii töitä, jotta pystyisi hankkimaan ruokaa perheelleen ja säästämään koulunkäyntiinsä.

ITÄ-AFRIKAN köyhimmillä alueilla opetusta ei aina pystytty korvaamaan etäkoululla, kun koulu siirtyi verkkoon. Monen nuoren koulunkäynti keskeytyi kokonaan. Tytöistä moni on joutunut naimisiin tai tullut raskaaksi ja pojista useat päätyneet töihin tukeakseen perheitään.

18-vuotias Samuel eli pandemian alussa pakolaisena Ugandassa, jossa koronasulut olivat tiukkoja. Liikkumisrajoitukset pitivät myös pakolaisia kuukausia kotona. Samuelin olisi pitänyt päättää peruskoulunsa keväällä 2020 ja olla tässä vaiheessa toiseella asteella.

”Korona pilasi koulunkäyntini. Tuntuu kuin aivoni olisivat tylsistyneet, kun en pääse oppimaan uutta”, Samuel sanoo.

KOTIINPALUUN ILOA JA HAASTEITA

Samuelin perhe palasi syyskuussa 2021 Ugandasta kotikaupunkiinsa Yeihin Etelä-Sudanissa. Sodasta kärsineessä maassa arviolta 2,2 miljoonaa lasta oli poissa koulusta ennen pandemiaa ja Unicef arvioi pandemian keskeyttäneen vielä 2,1 miljoonan lapsen koulunkäynnin ennen kuin Etelä-Sudanin koulut avautuivat uudestaan toukokuussa 2021. Kun Samuelin ystävä pääsi kouluun Yeissä, hän rohkaisi Samuelia palaamaan kotiin. Alueen turvallisuustilanne oli myös selvästi aiempaa vakaampi.

Kouluun liittyvät kulut, kuten oppimateriaalit ja koulupuvut olivat kuitenkin niin valtava menoerä, ettei Samuelilla ollut varaa maksaa niitä. Koulun jatkaminen jäi unelmaksi. Nyt hän etsii pätkätöitä, joista suunnittelee säästävänsä koulunkäyntiinsä. Töitä on heikosti pandemian kuritettua liiketoimintaa ja tavarakuljetuksia.

”Olen surullinen, kun näen ystävieni ja naapureideni käyvän koulua ja itse vain etsin töitä tai istun kotona. Koitan välillä opiskella itsekseni Ugandasta tuomistani kouluvihkoista”, Samuel kertoo.

Samuelin perheen tilannetta on helpottanut Yein hedelmällinen maaperä, jota on huomattavasti helpompi viljellä kuin perheen kivikkoista kotipihaa Ugandan pakolaisasutuksessa. Yhdeksästä lapsesta käytännössä yksinhuoltajana huolehtivalla Mary-äidillä ei kuitenkaan ole toimeentuloa, jolla tukisi Samuelin ja hänen sisarustensa koulunkäyntiä.

APUA PALUUMUUTTAJILLE

Syksystä 2021 alkaen Kirkon Ulkomaanapu KUA on aloittanut toimeentulo-ohjelman, jolla tuetaan Yein alueen nuoria yhteisvastuuvaroin. Nuorille tarjotaan ammattikoulutusta, ja käteisavustuksilla Yeihin palaavat perheet pystyvät varmistamaan ruuansaannin viljelemällä ja ostamalla ruokaa sekä maksamaan koulukuluja.

Mary-äiti myi Ugandassa ruokaa markkinoilla ja haaveilee nyt, että pystyisi Yeissä tekemään samoin. Kun Samuel löytää töitä, hän käyttää tulojaan perheensä elättämiseen.

”Samuel on niin vaatimaton ja rakastava. Kun sisaruksille ei ole ruokaa, hän ostaa koulunkäyntiinsä keräämillään säästöillään heille syötävää. Hän kertoo minulle, että älä huoli”, Mary sanoo.

”Minulle tulee kuitenkin kyynelet silmiin, kun näen hänen lähtevän töidenhakuun koulun sijaan” äiti jatkaa.

6.2. alkaen: KATSO Ylen kanavilla ja Yle Areenassa esitettävä dokumentti Samuelista.

SOME-PEUKUTUS EI RIITÄ – NYT TARVITAAN RAHAA!

Lahjoittamalla Yhteisvastuukeräykseen olet tukemassa Samuelin ja muiden kotimaahansa palanneiden pakolaislasten ja -nuorten koulutusta Etelä-Sudanissa. Koronan seurauksista kärsivät lapset ja nuoret Suomessa ja maailmalla tarvitsevat apuasi. Tule mukaan Yhteisvastuuseen ja lahjoita MobilePayllä numeroon 85050 tai netin kautta: yhteisvastuu.fi/yvKIITOS! Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR 2021/8126.