Alla vill bort

Jordanien, nästan fyra gånger mindre än Finland till sin areal, har under de senaste åren tagit emot drygt 650 000 officiellt registrerade flyktingar − tredje mest i hela världen. De inofficiella uppskattningarna rör sig kring 1−1,5 miljoner flyktingar. Över hälften av dem
är minderåriga. Majoriteten av flyktingarna kommer från det krigshärjade Syrien. En del av dem bor i läger mitt i öknen, andra i de lokala samhällena.

Levnadsförhållandena i flyktinglägren är torftiga. I till exempel lägret Za’atari nära den syriska gränsen bor nu cirka 80 000 människor på ett drygt fem kvadratkilometer stort område. Sommartid gassar den brännande solen på barackerna där flyktingarna bor och sanden som yr med vinden tränger in överallt. Vintertid kommer kölden och regnen förvandlar marken till lera.

Det är mycket svårt att få passertillstånd utanför lägret och bara en bråkdel av flyktingarna arbetar, de flesta av dem illegalt. Enligt internationella arbetsorganisationen ILO är ungdomsarbetslösheten i Mellanöstern, 28 procent, bland de högsta i världen och i synnerhet flyktingungdomarna har näst intill obefintliga möjligheter att vidareutbilda sig. Av pojkarna i åldern 12−17 år går endast 47 procent i skolan, av flickorna 54 procent.

Frustrationen och de svåra levnadsförhållandena orsakar stress. Ärren efter kriget och oron över familjemedlemmar som stannat kvar i Syrien är ständigt närvarande. Alla vill bort. Helst tillbaka till Syrien, och om det inte är möjligt, vart som helst i världen. Flyktingsituationen skärper läget i Jordanien, som sedan tidigare kämpar med skulder och arbetslöshet. Det internationella samfundets stöd till Jordanien och
grannländerna har varit otillräckligt.