Tee kaverista totta.

Tee avusta totta

Vuonna 2024 Yhteisvastuu auttaa nuoria, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla.

”Jos on iloisia tai surullisia uutisia, ei ole ketään kelle kertoa.” -Nuori, 17

Yksinäisyys on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 % kokee yksinäisyyttä.*

Tee kaverista totta

Tämän vuoden kotimainen kumppanin HelsinkiMissio tarjoaa Yhteisvastuun tuella School to belong -ohjelmassa mukana oleville oppilaitoksille apuvälineet ja keinot nuoren yksinäisyyden tunnistamisesta ja puheeksi otosta avun tarjontaan. Yhteisvastuun tuella HelsinkiMissio pystyy myös mahdollistamaan ammatillista keskusteluapua, jotta nuori voi käsitellä yksinäisyyteen liittyviä ajatuksia ja niiden yhteyttä tunteisiin ja käyttäytymiseen.
16-vuotias Lauri toivoo, että yhä useampi saisi yksinäisyyteensä apua.
– Yksinäisyyttä ei pitäisi joutua salailemaan, vaan siitä tulisi voida puhua opettajille ja vanhemmille. Heidän avullaan tilannetta voidaan usein ratkaista, Lauri toteaa.

Tee koulutuksesta totta

Yhteisvastuukeräyksen tuella Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahasto tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella, jossa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä. Heistä kolmasosa on kotoisin vuosikymmenien konfliktin runtelemasta Kongon demokraattisesta tasavallasta. Katastrofirahaston tuella autetaan esimerkiksi Nakivalen pakolaisasutusalueella eläviä pakolaisia ja paikallisia heikoimmassa asemassa olevia nuoria palaamaan kouluun.
Dorcas Uwamahoro, 17, on saapunut Ugandaan vuonna 2022. Pako kotoa Kongosta mullisti elämän täydellisesti, eikä koulunkäynti ole aivan helppoa.

Yhteisvastuu-dokumentit

HelsinkiMission asiantuntijat kertovat, miltä yksinäisyyttä kokevien nuorten maailma näyttää tänä päivänä.
Lauri toivoo, että yhä useampi saisi yksinäisyytensä apua.
Tumaine Sebikari saapui Ugandaan yksin 16-vuotiaana paettuaan Kongon demokraattisen tasavallan konfliktia.
Dorcas Uwamahoro saapui Ugandaan perheensä kanssa paettuaan kotimaansa väkivaltaista konfliktia.