Att vara mormor iUganda: 5,25 euro i månaden till mat  

Maria Nyirambagazohe

Fattigdom är den största utmaningen för de äldre kongoleser som slagit sig ner i Uganda.

MARIA, 67, bor i flyktingbosättningen Kyaka i Uganda med sina två barnbarn, Anarite 8 år och Sylvester 10 år.

De flydde till Uganda undan våldsamheterna i Kongo 2018. Marias make och två söner dog i oroligheterna och Maria vet inte var dottern, som är mamma till barnbarnen, befinner sig. Eller om hon ens lever.

Maria tar ensam hand om sina barnbarn. Hon har svåra smärtor och har därför svårt att utföra hushållsarbete. Barnen blir tvungna att göra det mesta av hemsysslorna. Marias hushåll får 21 000 ugandiska shilling, dvs. cirka 5,25 euro och med den summan kan man köpa till exempel 8 kilo majsmjöl eller samma mängd bönor, eller 1,5 kilo kött. Det råder ständigt brist på näring.

“Jag tänker på min familj varje dag. Barnen frågar när de kommer att få träffa sin mamma igen.

Kyrkans Utlandshjälp KUH arbetar i Uganda och i synnerhet i flyktingbosättningarna med hjälp av medel från Gemensamt Ansvar. Nödhjälp ges till de allra värst utsatta katastrofoffren, oavsett ålder, bakgrund eller kön. Dessutom stöder KUH barns och ungas skolgång i flyktingbosättningarna. Att barn och unga får utbilda sig och får inkomster stöder hela familjen och familjens äldre och därigenom hela gemenskapens framtid.

Uganda erbjuder skydd för mer än en miljon flyktingar som flytt konflikter i sina hemländer. Till Uganda kommer man för att söka skydd från Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo, Somalia, Rwanda och Burundi.

Gemensamt Ansvar 2021 -DOKUMENTÄRVIDEO:  Mormors oro för barnen. Maria bor med sina två barnbarn i en flyktingbosättning i Uganda. I den utmanande vardagen råder det brist på både mat och medicin, men barnens skolgång ger henne hopp.

DET RÄCKER INTE MED TUMMEN UPP – NU BEHÖVS PENGAR!

De äldre i Finland och ute i världen behöver din hjälp. Kom med och ge ditt bidrag! Donera med MobilePay till numret 85050 eller ge en donation på adressen gemensamtansvar.fi/ga Tack! Kyrktjänsts insamlingstillstånd RA/2020/639, på Åland: ÅLR 2021/3294.