Svårt att se barnen lida

Bullen Bolli var matematiklärare i de lägre klasserna i Sydsudan. ─ Jag var mitt i en lektion när anfallet kom. Jag skyndade hem, men min hustru och mina barn var inte där. Så jag sprang ut för att leta efter min familj. Jag frågade runt och hittade dem till slut, berättar Bullen. ─ Människor kidnappades och dödades. En av dem var min farbror.

Bullen har fyra barn, flickorna är 7, 5 och 1 år och pojken 3 år. Till familjen hör också Bullens yngre bror och sex släktingbarn i lägre skolåldern då deras föräldrar inte själva kan ta hand om dem. ─ Vår lilla flicka föddes i skogen när vi var på flykt. Det var hemskt, det ösregnade och jag var rädd att jag inte skulle kunna hjälpa min hustru. Lyckligtvis fanns det äldre kvinnor på plats som kunde hjälpa. Under den tre dagar långa flykten åt Bullen och hans familj bara nötter, men det hjälpte dem att klara resan.

I flyktingbosättningen i Uganda är maten en av familjens största utmaningar. ─ Barnen gråter av hunger, men vi har inget att ge dem. Just nu får vi bara ett mål om dagen. Det gör mig väldigt ledsen. Barnen är också rädda och frågar oss fortfarande om det är säkert att ingen längre kommer att göra dem illa. Allt det hemska har etsat sig fast i minnet. Hälsovården för flyktingarna fungerar inte heller särskilt bra. Enligt Bullen försöker man behandla många sjukdomar med endast värkmedicin.

Han berättar att han haft svårt att anpassa sig till flyktingstatusen. ─ Jag är välutbildad och hemma i Sydsudan kunde jag skaffa nästan allt det min familj behöver. Här är det så gott som omöjligt att få arbete av vilket slag som helst. Även Bullen längtar efter någonting att göra.

Han har gått med som frivillig i barnskyddsprogrammet för Bidi Bidi för att vara med och förbättra i synnerhet barnens ställning och förhållanden. Han önskar att också hans egna barn kunde få ett bättre liv. Småbarnens situation i flyktingbosättningen Bidi Bidi är särskilt svår, eftersom där inte finns någon förskola. Som lärare inser Bullen hur viktigt det är med förskoleundervisning. De barn som gått förskolan har mycket bättre förutsättningar att lära sig och ha framgång i skolan.

Som pappa i en storfamilj hoppas Bullen att läget i Sydsudan stabiliseras så snart som möjligt så att han kan återvända hem med sin familj.

Gemensamt Ansvar 2018 bekämpar hunger och fattigdom i världens katastrofområden och i Finland. Genom att bidra till insamlingen stöder du till exempel familjer som liksom Bullen flytt undan krig och som desperat kämpar för sitt uppehälle. För vuxna ordnas till exempel utbildning i effektivare odling. Barn och unga får hjälp för att kunna börja skolan så snart som möjligt.