Virpi Miettinen: ”Kontot är ofta helt tomt i slutet av månaden.”

VIRPI MIETTINEN, 74, från Borgå blev känd som Miss Finland 1965. Missåret och den 50-åriga karriär som följde tog henne runt om i världen.

”Jag var ambitiös i mitt yrke. För att hållas så smal som arbetet krävde tog jag bantningspiller som läkaren skrev ut. Till slut gjorde de mig sjuk och sex år av mitt liv var ett enda kaos. Sen blev jag helt nykter och kom till tro och det räddade mitt liv.”

Under 1990-talets recession kollapsade Miettinens ekonomi till följd av ett lån hon gått i borgen för och som hon hamnade betala. Bostaden, hennes besparingar och livsverk så långt gick upp i rök.

”Med stöd från en väninna i bankbranschen ansökte jag om skuldsanering, som jag klarade av på tre år. En börda lyftes från mina axlar, men situationen som mindre bemedlad blev bestående.”

”Då i tiderna såg man inte modellarbete som ett yrke, så det var först mot slutet av min karriär som jag tjänade in någon pension. Efter att jag blev pensionär har jag också blivit bekant med mathjälpen.”

”Jag är ändå tacksam över min nuvarande situation. Mitt största glädjeämne förutom barnbarnen är oljemålning, en hobby som jag tagit upp i vuxen ålder.  När jag betraktade skymningen här nyligen förundrade jag mig över vilken duktig konstnär Gud är. För närvarande är ensamheten det kanske det svåraste i livet, och den är extra påtaglig under coronatiden. Men det är ju något som alla vi äldre upplevt.”

DOKUMENTÄRVIDEO: Fattigdomen överraskade Virpi Miettinen.  Fattigdomen kom som en överraskning för Miss Suomi 1965, Virpi Miettinen. Virpi förlorade sitt livsverk på grund av sjukdom, misslyckade relationer och att hon gick i borgen för ett lån. Virpi har funnit ljus i konsten och genom att hjälpa andra.

 

DET RÄCKER INTE MED TUMMEN UPP – NU BEHÖVS PENGAR!

De äldre i Finland och ute i världen behöver din hjälp. Kom med och ge ditt bidrag! Donera med MobilePay till numret 85050 eller ge en donation på adressen gemensamtansvar.fi/ga Tack! Kyrktjänsts insamlingstillstånd RA/2020/639, på Åland: ÅLR 2021/3294.