Yhteisvastuukeräyksen paneeli SuomiAreenassa 11.7.2022 klo 16.00

Arkkipiispa, poliitikot ja yksinäisyystutkija etsivät SuomiAreenassa ratkaisuja nuorten hälyttävään ahdistukseen

Yhteisvastuukeräyksen asiantuntijapaneelissa SuomiAreenassa 11.7.2022 arkkipiispa Tapio Luoma, Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra, Suomen sosialidemokraattisten nuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto ja Turun yliopiston professori Niina Junttila etsivät tekoja nuorten hyvinvoinnin konkreettiseen tukemiseen. Keskustelua juontaa MTV Uutisten toimittaja Jaakko Loikkanen.

Nuoria kuormittavat koronan aikana pahentunut ahdistus, ilmastokriisi ja viimeisimpänä sotauutisten luomat uhkakuvat. Peräti 79 prosenttia nuorista kokee hyvinvointinsa heikenneen koronarajoituksista johtuen. Poikkeusaika on syventänyt hyvinvointikuilua ja yksinäisyydestä kärsivien määrää. Nuoret tarvitsevat uskoa tulevaisuuteen, mutta mistä he voivat sitä ammentaa? Mistä saadaan lisää turvallisia aikuisia nuorten elämään?

”Nuorten yksinäisyys, ahdistuneisuus ja huoli omasta jaksamisesta ja mielen hyvinvoinnista on noussut ennennäkemättömän korkealle. Se on sekä kansallisten että kansainvälisten selvitysten mukaan asia, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä”, summaa Suomen johtava yksinäisyystutkija, opetusneuvos Niina Junttila. Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila on tutkinut lasten ja nuorten yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta useissa monitieteisissä tutkimushankkeissa, ja hänen tutkimuksiaan on julkaistu kansainvälisissä tieteellisissä aikakauslehdissä.

SuomiAreenan paneelin järjestää Yhteisvastuukeräys, jonka tämän vuoden keräyskohde on koronasta kärsivät lapset ja nuoret. Tuoreen EU-raportin mukaan edessä saattaa olla pitkällinen ja vaikeasti voitettavissa oleva yksinäisyyspandemia. Yhteisvastuukeräyksen avulla keräyskumppani Lasten ja nuorten keskus kehittää lisää matalan kynnyksen jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

”Rajoitukset osuivat raskaimmin nuorempien ikäluokkien sekä yksin asuvien arkeen. Monet opiskelijat kuuluvat näistä molempiin ryhmiin”, jatkaa Junttila.

SuomiAreenan ohjelmaa voi seurata paikan päällä Porissa maksutta. Nuorten hälyttävä ahdistus – nyt on ratkaisujen aika -paneelikeskustelu järjestetään kaupungintalon pihalla, osoitteessa Hallituskatu 12. Kaikki SuomiAreenan keskustelut löytyvät myös suorana tai tallenteena MTV Katsomosta (mtv.fi sekä MTV Katsomo -sovellus).

Paneelin tiedot:

Paikka: SuomiAreena, Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, Pori

Aika: Maanantai 11.7.2022, klo 16.00–16.45

Panelistit:

  • Niina Junttila, tutkija, kasvatuspsykologian professori Turun ja Jyväskylän yliopistoissa
  • Tapio Luoma, Suomen ev. lut. kirkon arkkipiispa
  • Pinja Perholehto, Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n puheenjohtaja, Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
  • Fatim Diarra, Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Vihreiden varapuheenjohtaja, Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja

Juontaja: Jaakko Loikkanen, toimittaja (MTV Uutiset, Asian ytimessä)

Yhteisvastuukeräys on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja maailman humanitäärisillä katastrofialueilla. Keräyksen toteuttavat kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Lisätiedot: Eija Kilgast, varainhankinnan päällikkö, Kirkkopalvelut / Yhteisvastuukeräys ja Kotimaanapu, eija.kilgast@kirkkopalvelut.fi p. 040 660 2964

www.yhteisvastuu.fi

www.lastenjanuortenkeskus.fi

www.suomiareena.fi/pori