Yksin lasten kanssa

30-vuotias Lilia Moyo pakeni Etelä-Sudanista Ugandaan lokakuun 2016 lopussa. ─ Sotilaat tulittivat ihmisiä ja kaikki lähtivät juoksemaan eri suuntiin, Lilia muistelee kotiseutunsa sekasortoista tilannetta. Hänen miehensä halusi jäädä Etelä-Sudaniin puolustamaan kotia ja Lilia lähti lastensa sekä veljensä ja tämän lasten kanssa pakomatkalle.

Matka kävellen Etelä-Sudanista Ugandaan vei perheeltä kuukauden. ─ Pienten lasten vuosi oli pakko pysähtyä aina pariksi päiväksi lepäämään. Uupuneet lapset kieltäytyivät kävelemästä, emmekä pystyneet kantamaan kaikkia. Vaikka aseiden äänet lähestyivät, ruoka oli pakko laittaa loppuun, jotta lapset pystyivät jatkamaan matkaa, Lilia kertoo.

Hänen veljensä palasi pian takaisin Etelä-Sudaniin ja Lilia jäi yksin pitämään huolta neljästä omastaan ja neljästä veljensä lapsesta. Vaikka Bidibidin pakolaisasutusalueella Ugandassa on turvallista, lapset eivät voi kovin hyvin. Esimerkiksi malaria tulee usein ja lääkkeitä ei aina saa. Lilia murehtii myös isoäitiään, joka ei ikänsä ja vointinsa vuoksi pystynyt lähtemään pakoon ja hänen oli pakko jäädä kotiin.  Lilia ei ole kuullut uutisia hänestä.

Etelä-Sudanissa Lilia viljeli maata, myi tuotteita markkinoilla ja sai tästä elantonsa perheelleen. Nyt hän tuntee itsensä turhautuneeksi tekemisen puutteen vuoksi. Päivät kuluvat yksitoikkoisesti ruoan loppumista peläten ja ruoka-avustusta odotellen.

Lilia haluaisi kovasti työskennellä, jotta voisi parantaa perheensä elinolosuhteita. Hän on erityisen kiitollinen Kirkon Ulkomaanavulta saamistaan siemenistä ja viljelykoulutuksesta, josta saatuja vinkkejä perhe opettelee nyt soveltamaan käytännössä. Maanviljely keittiöpuutarhassa tuo tekemistä arkeen sekä kovasti kaivattua lisää perheen ruokavalioon. Tulevaisuudessa osa tuotteista saattaa riittää myyntiin asti ja perhe pystyy parantamaan omavaraisuuttaan.

Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä maailman katastrofialueilla ja Suomessa. Lahjoittamalla keräykseen tuet esimerkiksi Lilian tavoin kodeistaan sotaa paenneita ja toimeentulon äärirajoilla sinnitteleviä perheitä parantamaan toimeentuloaan.