Lahjoita Yhteisvastuukeräyksellä turvallisia aikuisia nuorten arkeen

Yhteisvastuukeräyksellä 2022 autetaan koronapandemian jälkivaikutuksista kärsiviä lapsia ja nuoria Suomessa ja katastrofialueilla. Maailmanlaajuisten kriisien myötä tuen tarve on kasvanut. Tuotosta 40 prosenttia jää lasten ja nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön seurakuntien sekä Lasten ja nuorten keskuksen matalan kynnyksen toimintojen kautta. 60 prosentilla avustetaan Kirkon Ulkomaanavun työn kautta maailman katastrofialueiden asukkaita.

Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen kampanjateema ”Lahjoita mulle huominen” nostaa esiin nuorten hädän ja toivottomuuden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika ja äkkiarvaamattomat sotauutiset ovat vain lisänneet.

Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 40 prosenttia lahjoitetaan Suomeen. Puolet Suomeen kohdistetuista keräystuotoista jää paikallisseurakunnille nuorten tukemiseksi tehtävään työhön sekä diakonia-avustuksiin.

Toisen puoliskon vuoden 2022 Suomeen kohdistettavasta keräystuotosta saa Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään matalan kynnyksen jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia. Etsivän nuorisotyön Saapastoimintaa laajennetaan keräystuotolla uusille paikkakunnille ja uutuutena myös kouluihin. Valtakunnallisesti toimivan NettiSaappaan vapaaehtoiset hakeutuvat nuorten luo sosiaalisessa mediassa ja tarjoavat tarvittaessa keskusteluapua. Keräysvaroilla kehitetään myös Moottoripaja– sekä Perheystävä-toimintaa.

60 prosenttia keräystuotosta ohjataan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Rahaston tuella hätäaputyö voidaan katastrofitilanteissa käynnistää nopeasti. Tämänvuotisessa keräyksessä huomioidaan erityisesti Kirkon Ulkomaanavun työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissotaa paenneet perheet ovat palaamassa pakolaisuudesta.

Lue tarkemmin mediatiedotteesta.

Lahjoita

Voit antaa lahjasi koronan seurauksista kärsiville lapsille ja nuorille MobilePay-numeroon 85050 tai valitsemalla itsellesi sopivan lahjoitustavan alta:

Lapset ja nuoret Suomessa ja maailmalla tarvitsevat apuasi. Tule mukaan ja lahjoita!

Korona ja sotauutiset ovat lisänneet ahdinkoa ja tuoneet haasteita nuorten elämään Suomessa ja maailmalla. Sinä voit nyt auttaa Yhteisvastuulla!

Turvallinen aikuinen oikealla hetkellä toi avun

Nurmijärveläinen Jasmin Ruotsalainen sai apua, kun mielenterveys horjui. Turvallinen Saapas-aikuinen osui kohdalle juuri oikealla hetkellä.

Nyt Jasmin auttaa vuorostaan muita toimien Saappaan vapaaehtoisena sekä nuorisotyön tulevana ammattilaisena.

Lue Yhteisvastuu-lehdessä julkaistu Jasminin haastattelu.

Auta lapset ja nuoret kouluun Etelä-Sudanissa!

Koronalla on ollut kohtalokkaita seurauksia nuorten koulunkäynnille ja perheiden toimeentulolle maailman haavoittumimmissa yhteisöissä.

Pakolaisena Ugandassa elänyt Samuel, 18, palasi kotiinsa Etelä-Sudaniin ja etsii töitä, jotta pystyisi jatkamaan koulunkäyntiään. Kouluun liittyvät kulut, kuten oppimateriaalit ja koulupuvut ovat niin valtaisa menoerä, ettei Samuelilla ole ollut varaa maksaa niitä.

Lue Yhteisvastuu-lehdessä julkaistu Samuelin ja perheensä tarina.

Nuorten hätä jäi maskin alle. Apuasi tarvitaan nyt.

”Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Emme saa jättää nuoria yksin.

Yhteisvastuukeräyksen teema ”LAHJOITA MULLE HUOMINEN” nostaa esiin nuorten hädän ja toivottomuuden kokemuksen, jota korona-aika on lisännyt”, vetoaa Yhteisvastuu-piispa Mari Leppänen.

Lue Yhteisvastuu-lehdessä julkaistu Mari Leppäsen kolumni.

Ajankohtaista

Dokumentit

Yhteisvastuun tv-dokumentit Yle TV1:ssä kertovat suomalaisten ja etelä-sudanilaisten nuorten haasteista.
6.2. alkaen löydät dokumentit myös Yhteisvastuun YouTube-kanavalta sekä YleAreenasta.

Timo / Moottoripaja: Nuorisotyötä rasvamontusta käsin

Timo, 56, toimii vapaaehtoisena Moottoripajalla. Bensa ja kahvi tuoksuvat. Ajoneuvoihin keskittyvä konkreettinen tekeminen yhdistää. Moottoreita räplätessä nuoren on helppo jutella asioita halki tutun aikuisen kanssa.

Jasmin / Saapas: Välittävä aikuinen oikealla hetkellä toi avun

Vaikeasta masennuksesta kärsinyt Jasmin, 19, sai avun etsivän nuorisotyön Saapas-aikuiselta kriittisellä hetkellä. Aikuistuttuaan Jasmin toimii itsekin Saapas-vapaaehtoisena.

Rose / Etelä-Sudan: Unelmat kantavat kriisien läpi

Rose, 21, jätti elämän pakolaisena taakseen ja palasi setänsä perheen mukana sodan runtelemille kotiseuduilleen Etelä-Sudanissa. Pandemia pakotti opinnot tauolle yli vuodeksi. Monen nuoren koulunkäynti loppui kokonaan.

Samuel / Etelä-Sudan: Paluu sodan repimään kotimaahan

Globaali pandemia katkaisi Samuelin, 18, koulunkäynnin pakolaisena Ugandassa. Perhe päätti palata Etelä-Sudaniin. Koti ei ole entisensä eikä Mary-äidillä ole toimeentuloa huolehtia yhdeksästä lapsestaan. Samuel etsii töitä tukeakseen sisaruksiaan ja säästääkseen koulutukseensa.

#Yhteisvastuu