Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta

Köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa. Noin joka kymmenes lapsi elää pienituloisessa perheessä, mikä tarkoittaa noin 120 000 lasta.

Monien nuorten kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai ammatillisissa opinnoissa tarvittavia välineitä.

Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta ja oma merkitys maailmassa on usvan peitossa, kun koulunkäynti keskeytyy. Myös muuttuneet ilmasto-olosuhteet vaikeuttavat ruoantuotantoa, karjanhoitoa sekä lasten ja nuorten koulunkäyntiä, kun perheet joutuvat muuttamaan veden ja tuoreen laidunmaan perässä.

****

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa Kirkon diakoniarahaston kautta. Lisäksi diakoniarahaston avustuksilla tuetaan taloudellisesti eri syistä vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä. Keräysvaroja käytetään myös monipuoliseen avustustyöhön paikallisseurakuntien kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä, tänä vuonna erityisesti nuoria. Keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Lahjoita

Osallistumalla Yhteisvastuukeräykseen tuet lasten ja nuorten koulutusta maailman katastrofialueilla ja Suomessa.

Näin lahjoituksesi auttaa

Kokkiveitsi

60 €

Kannettava tietokone

400 €

Oppikirjat vuodeksi Keniassa

27 €

Koulupuku ja kengät

44 €

Apu kantaa pitkälle

Unelmien ammatti tuo valoa Oonan elämään. Betty saa koulusta tukea nuoren yksinhuoltajan rankkaan arkeen.

Unelmien ammatista valoa elämään

Oonan lapsuus ei ollut helppo. Välinpitämätön ja etäinen äiti ei kohdellut lapsiaan hyvin. Kaikesta oli puutetta ja nälkä oli lähes jokapäiväinen vieras. – Jääkaapista ei saanut itsenäisesti ottaa mitään ja jouduin monet kerrat seisomaan leipäjonossa, koska mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut, Oona kertoo.

Pienestä pitäen äiti kielsi lapsia ankarasti kertomasta kenellekään kotiasioista. – Kukaan ei huomannut hätäämme, kun olimme kilttejä ja tunnollisia, emmekä häirinneet ketään. Vasta lukiossa Oona uskaltautui koulupsykologin luo ja ryhtyi pikkuhiljaa kertomaan elämästään.

Lue lisää Oonan elämästä.

Bettyn suuri sydän

Luoteis-Keniassa Turkanan alueella asuva 16-vuotias Betty Akori Lochodo pitää yksin huolta vanhasta isoäidistään ja 3-vuotiaasta pojastaan. ─ Isoäiti on kasvattanut minut ja hän on minulle kuin äiti. Oma perheeni ei kohdellut minua hyvin, Betty kertoo. Isoäidin maja on kallellaan, melkein romahtamispisteessä, mutta Betty yrittää parhaansa.

Aamuisin hän pesee pojan ja auttaa isoäitiä aamutoimissa. Jos heillä on jotain syötävää, Betty valmistaa pienen aterian ennen kouluunlähtöä. ─ Oma äitini pitää joskus huolta pojastani, kun olen koulussa, mutta Brightonkin on niin kiintynyt isoäitiin, että on mielellään hänen kanssaan. Isoäidin jalat eivät enää kanna, mutta lähistöllä asuvat serkut auttavat päivisin isoäitiä pojan hoidossa.

Lue, miten Betty selviää kaikista vastuistaan.

 

Parempi koulussa kuin kotona

14-vuotias Elijah Namenyen Lolemwo valmistui peruskoulusta viime keväänä samaan aikaan vanhemman veljensä kanssa. ─ Jouduin kertomaan pojille, etten mitenkään saisi kasaan rahoja molempien jatko-opintoihin lukiossa. Oli pakko valita, ja ajattelin, että vanhimman pojan vuoro on ensin, Elijahin äiti Teresia Aliper kertoo.

Elijahin veli aloitti syksyllä lukiossa, ja Elijahia äiti kehotti palaamaan takaisin vanhaan kouluunsa.
─ Minusta oli parempi, että poika on koulussa, eikä vain täällä kotona.

Lue, miltä Elijahista tuntui palata kouluun, josta hän oli jo valmistunut.

Mahdollisuus koulutukseen on maailman katastrofialueilla lasten ja nuorten ainoa toivo paremmasta tulevaisuudesta. Opinnot luovat turvaa ja antavat suuntaa tulevaisuuteen. Koulua käydään innolla.

Dokumentit

Miten rakentaa tulevaisuutta, jos opintojen aloittaminen tyssää rahanpuutteeseen, eikä töitä saa ilman koulutusta? Katso Yhteisvastuun tv-dokumenteista, mitä suomalaiset ja kenialaiset nuoret  ajattelevat koulutuksen merkityksestä tulevaisuudelleen. Monesti jo hyvinkin pienellä avulla on todella suuri merkitys.

Maan korvessa

Josua on lukiolainen ja vanhin seitsenpäisestä sisarusparvesta. Omista 4H-tienesteistään huolimatta lukio olisi saattanut jäädä haaveeksi ilman lahjoituksena saatua tietokonetta. Pieni apu voi olla avain tulevaisuuteen.

Unelmatyön kynnyksellä

26-vuotiaan Oonan lapsuus on kuin Grimmin saduista. Lastensuojelun avulla omilleen päässyt Oona opiskelee nyt unelma-ammattiinsa. Uuteen alkuun auttoi kirkon diakoniatyöltä saatu tuki.

Vaarallinen koulumatka

Kenian Turkanassa ovat koulumatkat pitkiä. Konfliktiherkällä alueella oppilaita on joutunut pahoinpitelyjen ja raiskausten kohteiksi. Voidakseen opiskella 12-vuotias Benson yöpyy koululla.

Kotiäidistä koululaiseksi

Kenian Turkanassa köyhyys on yleisin syy koulun keskeyttämiselle. Alice luuli 15-vuotiaana löytäneensä miehen, joka huolehtisi hänestä, mutta avioliitto päättyi katkerasti. Nyt 20-vuotias kolmen lapsen äiti katsoo tulevaisuuteen: hän on päättänyt palata kouluun.

Josua

Josua är gymnasieelev och den äldsta i en syskonskara på sju. Trots egna 4H-inkomster hade gymnasiet kunnat förbli en dröm om han inte hade fått en dator som donation. En liten hjälpinsats kan vara nyckeln till framtiden.

På tröskeln till drömjobbet

26-åriga Oonas barndom var som direkt ur bröderna Grimms sagor. Med hjälp av barnskyddet står Oona nu på egna ben och studerar till sitt drömyrke. Stödet hon fick via diakonin hjälpte henne få en nystart.

Farlig skolresa

I Turkana i Kenya är skolresorna långa. I detta konfliktkänsliga område har elever fallit offer för misshandel och våldtäkter. 12-åriga Benson övernattar på skolan för att kunna studera.

Från hemmafru till skolelev

I Turkana i Kenya är fattigdom den vanligaste orsaken till att man avbryter sin skolgång. Som 15-åring trodde Alice att hon hade hittat en man som skulle ta hand om henne, men äktenskapet fick ett bittert slut. Nu som 20-åring och trebarnsmamma har hon siktet inställt på framtiden: hon har bestämt sig för att återvända till skolan.

Se till mig som liten är

Josua är gymnasieelev och den äldsta i en syskonskara på sju. Trots egna 4H-inkomster hade gymnasiet kunnat förbli en dröm om han inte hade fått en dator som donation. En liten hjälpinsats kan vara nyckeln till framtiden.

#Yhteisvastuu