Yhteisvastuu 2017 torjuu ihmiskauppaa

Suomessa yhteisvastuuvaroin autetaan ihmiskaupan uhreja kehittämällä tukihenkilötoimintaa ja etsivää työtä sekä vahvistetaan työntekijöiden osaamista tunnistaa ja tavoittaa ihmiskaupan uhreja. Lisäksi uhreille tarjotaan kriisiapua majoituksen, ruoan, hygienian ja vaatetuksen järjestämiseen, mahdollisuus tulkin käyttöön sekä matalan kynnyksen oikeudellista neuvontaa. Avun vievät perille Monika-Naiset liitto ry, Pakolaisneuvonta ryPro-tukipiste ry ja Rikosuhripäivystys.

Keräysvaroin tuettava kansainvälinen työ keskittyy erityisesti konfliktien keskellä asuvien nuorten auttamiseen, jotta he pystyisivät rakentamaan kohtuullisen elämän itselleen ja omaisilleen lähellä kotiseutuaan, ja välttäisivät myös pakomatkalla vaanivat vaarat, kuten ihmiskaupan ja -salakuljetuksen.

Yhteisvastuun vuoden 2017 kansainvälisenä esimerkkikohteena on Lähi-Itä. Jordaniassa avustustyön painopisteenä on koulutus ja psykososiaalinen tuki noin 12−30-vuotiaille leireillä ja paikallisissa yhteisöissä asuville Syyrian pakolaisille. Israelissa ja Palestiinalaisalueilla tuetaan rauhankasvatustyötä nuorten medialukutaidon sekä ihmisoikeustuntemuksen parantamiseksi. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Lahjoita

Tuellasi autamme ihmiskaupan uhreja Suomessa ja vahvistamme pakolaisnuorten elämän edellytyksiä Lähi-Idässä.

Näin lahjoituksesi auttaa

Perushygienia- ja peseytymistarvikkeet

10 €

Puhelinkortti yhteydenpitoon läheisten kanssa

10 €

Neuvontatapaaminen oman tukihenkilön kanssa

20 €

Opiskelutarvikepakkaus

4 €

Oppikirjat yhdelle opiskelijalle

15 €

Varustepaketti parturikurssilta valmistuneelle

15-30 €

Apu kantaa pitkälle

Fatima löysi hymyn uudelleen, Muhammad opettaa nuorille shakkia, keskusteluapu kannattelee Dinahia. Lue Syyriasta paenneiden nuorten kokemuksia ja tosikertomuksia ihmiskaupasta Suomessa.

Kun hymy palasi

− Pommitukset kovenivat. Koko kaupunki oli kaaoksessa. Isä ei olisi halunnut lähteä, mutta lopulta saimme suostuteltua hänet mukaamme. Maksoimme kyydistä lähelle rajaa. Oli yö ja kävelimme tuntikausia kukkuloilla. Pienille lapsille annettiin unilääkkeitä, jotta pystyisimme liikkumaan aivan hiljaa. Yhtäkkiä yksi lapsista heräsi, alkoi itkeä ja valot rävähtivät päällemme. Olin varma, että paljastuimme.

Näin 20-vuotias, Za’atarin pakolaisleirillä Jordaniassa asuva Fatima Hariri kuvailee pakoaan Syyriasta. Vaikeinta hänelle oli opintojen ja ystävien jättäminen. – Kotona Syyriassa mietin parhaillaan, mitä haluaisin opiskella. Kun jouduimme pakenemaan, tuntui, kuin kaikki unelmat olisivat kuolleet. Samoihin aikoihin myös 15-vuotiaana solmittu avioliitto päättyi eroon.

Lue, mitä Fatimalle kuuluu nyt.

Rose toivoo mahdollisuuksia nuorille

17-vuotiaan Rosen ja hänen perheensä pakomatka Syyriasta Jordaniaan on jättänyt heihin ikuiset arvet. Ruhjeet isoveljen ranteissa ja huivin alle kätketty luodinreikä isoäidin päässä kertovat Syyrian pakolaisten järkyttävistä kokemuksista.

− Pakomatkalla meidät pidätettiin ja perheenjäsenet erotettiin toisistaan. Meiltä kyseltiin kaikenlaisia kysymyksiä ja jopa kolmevuotiasta pikkuveljeäni epäiltiin terroristiksi. Lisäksi meitä uhkailtiin kiduttamisella, Rose kertoo ja jatkaa: ”Sanoin heille: tehkää minulle mitä tahansa, mutta en aio kertoa teille mitään”. Tyttö oli tuolloin vain 13-vuotias.

Lue Rosen tarina.

 

 

Liikunnanopettajasta shakkivalmentajaksi

34-vuotias Muhammad työskenteli Syyriassa liikunnanopettajana. Nyt hän opettaa shakkia lapsille ja nuorille Kirkon Ulkomaanavun toimintapisteessä Za’atarin pakolaisleirillä Jordaniassa. Vakava loukkaantuminen vei nuoren miehen Syyriasta Jordaniaan.

− Olen kotoisin Daraan alueelta Jordanian rajan pinnasta. Aluetta yritettiin vallata ja hyväkuntoisena miehenä olisin päässyt pakoon. Olin jo lähdössä, mutta huomasin naapurissani asuvan naisen ja hänen lastensa tarvitsevan apua. Yhtäkkiä tankki kääntyi kohti taloamme. Näin seinässä olevasta reiästä punaista valoa ja sitten kaikki oli mustaa.

Lue lisää Muhammadin elämästä.

Ahkerat perheenisät ihmiskaupan uhreina

Kolmekymppiset miehet Dinh, Thanh ja Nguyen työskentelivät riisipelloilla kotikylässään Vietnamissa. Heidän tulonsa olivat pienet ja perheet elivät toimeentulon rajoilla.

Samasta kylästä kotoisin oleva Quan työskenteli Suomessa suomalaispariskunnan omistamassa maatalousyrityksessä. Yrityksessä oli työvoimapula ja he päättivät rekrytoida ahkeria vietnamilaisia työntekijöitä.

Dihn, Thanh ja Nguyen näkivät Quanin työtarjouksessa mahdollisuuden tarjota perheilleen parempi elintaso ja turvata lastensa koulunkäynti ja tarttuivat houkuttelevaan tarjoukseen.

Mutta mitä tapahtui Suomessa?

 

Painajaisten avioliitto

Lähi-idästä kotoisin oleva 23-vuotias Dinah pakotettiin avioitumaan Suomessa asuvan pikkusiskonsa miehen serkun kanssa. Kun sisko oli mennyt naimisiin, perheellä ei ollut riittävästi rahaa myötäjäisiin. Suvut olivat sopineet, että isosisko naitetaan pikkusiskon miehen serkulle korvaamaan puuttuneita myötäjäisrahoja.

Mies oli asunut Suomessa jo vuosia ja hänellä oli menestyvä yritys. Kun Dinah saapui Suomeen, aviomies lukitsi hänet kotiinsa ja otti passin sekä muut asiakirjat haltuunsa. Dinah ei osannut suomea eikä hänellä ei ollut yhtään rahaa, joten hän oli täysin riippuvainen miehestään.

Lue Dinahin tarina.

 

Mahdollisuus koulutukseen, iloa arkeen tuoviin harrastuksiin ja kokemusten jakamiseen toisten kanssa luovat Syyriasta sotaa paenneille nuorille uutta toivoa tulevaisuuteen.

Dokumentit

Ihmiskaupan taustalta kaikkialla maailmassa löytyy köyhyyttä, vaikeita elämäntilanteita ja suuria unelmia paremmasta tulevaisuudesta  sekä toisista piittaamatonta oman edun tavoittelua ja julmaa hyväksikäyttöä. Lähi-Idässä Syyrian sisällissota on repinyt rikki nuorten elämän. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat vaihtuneet pelkoon ja epätoivoon. Kauheuksien keskellä pienikin toisilta ihmisiltä saatu apu ja tuki luo toivon pilkahduksia paremmasta tulevaisuudesta. Katso ihmiskaupan uhrien ja syyrialaisten nuorten koskettavat tarinat Yhteisvastuun tv-dokumenteista.

Murskattu unelma

Elenan unelma paremmasta tulevaisuudesta vaatemyyjänä murskautui Helsingin kaduille. Ihmiskaupan uhriksi joutunut nuori yksinhuoltajaäiti pakotettiin myymään seksiä päivästä ja yöstä toiseen.

Takahuoneen vanki

Al haaveili työstä Suomessa, jotta voisi tukea ikääntyviä vanhempiaan. Sukulaisen järjestämä työ paljastui ympärivuorokautiseksi raatamiseksi ravintolan keittiössä - ilman palkkaa ja vapaapäiviä.

Ilon lähettiläs

Syyrian sisällissota on repinyt rikki nuorten elämän. Suunnitelmat ovat vaihtuneet pelkoon. 20-vuotias Fatima luo iloa ja toivoa lapsille ja nuorille sirkuskoulun ohjaajana pakolaisleirillä Jordaniassa.

Syyrian presidentti

14-vuotias Mohammad pakeni perheensä kanssa Syyriasta Jordaniaan, kun perheen koti tuhoutui palasiksi. Kokemuksista huolimatta Mohammadilla on selkeä tavoite. Hän haluaa rakentaa Syyrian uudelleen.

#Yhteisvastuu