Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä

Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Miljoonien ihmisten kohdalla karu totuus on kuitenkin se, että ruokaa ei ole riittävästi.

Suomessa Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Diakoniarahastosta myönnetään noin 2 000–4 000 euron suuruisia kertaluontoisia avustuksia seurakuntien diakoniatyön kautta esimerkiksi välttämättömiin hankintoihin tai talouden tasapainottamiseen sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan muun muassa riittävän ravinnon ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen, lasten koulunkäyntiin ja perheiden toimeentuloa parantavaan koulutukseen. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Lahjoita

Osallistumalla Yhteisvastuukeräykseen olet mukana turvaamassa riittävää ravintoa nälkää näkeville maailman katastrofialueilla ja Suomessa.

Näin lahjoituksesi auttaa

Avustus ruokaostoksiin

20 €

Avustus sairastuneen vanhuksen lääkelaskuun

40 €

Siemenseos jaettavaksi neljän perheen kesken

5 €

Maanviljelykoulutus yhdelle henkilölle

7 €

Perustyökalut pienviljelijälle

15 €

Apu kantaa pitkälle

Merja selvisi vaikempien hetkien yli seurakunnan jakamalla ruoka-avulla. Maanviljelykoulutus auttaa Liliaa tarjoamaan monipuolisempaa ravintoa lapsilleen.

Kuka tahansa voi pudota pohjalle

Merja on aivan tavallinen suomalainen. Hän työskenteli hoitoalalla ja eli hyvää elämää perheensä kanssa. Yllättävä sairastuminen ja leikkauksien kierre vei kuitenkin Merjalta työkyvyn. Sitä seurasi avioero pitkästä liitosta ja yhtäkkiä Merja huomasi pudonneensa yksin tyhjän päälle.

Työkyvyttömyyseläkkeellä arki osoittautui yllättävän tiukaksi. − Pakollisten menojen jälkeen tililleni saattoi jäädä 1,35 euroa, jolla olisi pitänyt pärjätä seuraava kuukausi. Enhän voisi ihan ilman ruokaakaan elää.

Lue lisää Merjan elämästä.

Kun ongelmat kasautuvat

Pasin ja Sarin kuusihenkinen perhe on kokenut, miten ongelmat voivat yhtäkkiä alkaa kasautua samaan perheeseen. Kaikki alkoi siitä, kun perheen nuorinta lasta alettiin kiusata koulussa. Lopulta perhe muutti toiselle paikkakunnalle, jotta tilanne saataisiin nollattua. Kiusaaminen helpotti, mutta lapsi tarvitsee yhä apua masennuksen hoitoon.

Perheen vanhemmat löysivät töitä uudelta kotipaikkakunnalta, mutta pian Pasi alkoi kärsiä pahoista selkävaivoista. Sairauslomia alkoi kertyä, eikä määräaikaista työsuhdetta jatkettu. Osa-aikaista työtäkään ei löytynyt tarpeeksi, jotta perheen toimeentulo olisi saatu tasapainoon. Tilanteen uuvuttamalla Pasilla todettiin keskivaikea masennus, ja hän on ollut työttömänä kahden vuoden ajan.

Lue, mitä Pasin ja Sarin elämässä sitten tapahtui.

 

Yksin lasten kanssa

30-vuotias Lilia Moyo pakeni Etelä-Sudanista Ugandaan lokakuun 2016 lopussa. ─ Sotilaat tulittivat ihmisiä ja kaikki lähtivät juoksemaan eri suuntiin, Lilia muistelee kotiseutunsa sekasortoista tilannetta. Hänen miehensä halusi jäädä Etelä-Sudaniin puolustamaan kotia ja Lilia lähti lastensa sekä veljensä ja tämän lasten kanssa pakomatkalle.

Matka kävellen Etelä-Sudanista Ugandaan vei perheeltä kuukauden. ─ Pienten lasten vuosi oli pakko pysähtyä aina pariksi päiväksi lepäämään. Uupuneet lapset kieltäytyivät kävelemästä, emmekä pystyneet kantamaan kaikkia. Vaikka aseiden äänet lähestyivät, ruoka oli pakko laittaa loppuun, jotta lapset pystyivät jatkamaan matkaa, Lilia kertoo.

Lue lisää Lilian perheestä.

Lasten hätää on vaikea kestää

Bullen Bolli toimi Etelä-Sudanissa alakoulun matematiikan opettajana. ─ Olin opettamassa, kun hyökkäys alkoi. Kiirehdin kotiin, mutta vaimo ja lapset eivät enää olleet siellä. Lähdin juoksemaan ja etsimään perhettäni. Kyselin ihmisiltä ja lopulta löysin heidät, Bullen kertoo. ─ Ihmisiä napattiin ja tapettiin. Yksi heistä oli setäni.

Bullenilla on neljä lasta, 7-, 5- ja 1-vuotiaat tytöt sekä 3-vuotias poika. Lisäksi perheessä asuu Bullenin nuorempi veli ja kuusi alakouluikäistä sukulaislasta, joiden vanhemmat eivät itse pysty huolehtimaan lapsistaan.

Lue, miten Bullenin suurperhe päätyi Ugandaan.

 

Mahdollisuus viljelykoulutukseen luo toivoa nälästä kärsiville pakolaisille. Oman puutarhan sadolla perheen ravitsemustilanne paranee.

Dokumentit

Vaikka nälän syyt Suomessa ja maailman katastrofialueilla ovat erilaiset, hätä on yhteinen. Miten saan ruoan riittämään seuraavan kuukauden ajan? Katso vaikeissa elämäntilanteissa apua saaneiden suomalaisten ja Etelä-Sudanista sisällissotaa paenneiden ihmisten tarinat Yhteisvastuun tv-dokumenteista.

Pudotus pohjalle

Merja on aina hoitanut asiansa täsmällisesti. Yllättävä sairastuminen vei kuitenkin työkyvyn, avioero kumppanin ja Merja putosi yksin täysin tyhjän päälle. Ruoka-avusta Merja sai voimaa vaikeimmilla hetkillä.

Kaduilta nälkäisten auttajaksi

Päihteet veivät Jukan kuoleman partaalle. Nälissään hän huijasi vatsaansa juomalla sen täyteen vettä. Nyt raitistunut mies auttaa muita vaikeuksissa olevia jakamalla ruokaa.

Äidin huoli

Etelä-Sudanin sisällissotaa Ugandaan paennut Muja pelkää tyttärensä laihtuvan hengiltä. Ruoan puute ja yksipuolisuus altistavat lapset sairauksille ja vievät heidän voimansa.

Hädässä mitataan yhteisön voima

Etelä-Sudanin pakolaisilla on suuri pula pienistä asioista, ja eniten heitä huolestuttaa lasten jaksaminen. Pastori Alfred ja hänen vaimonsa Dorine uskovat yhteisön voimaan. Arjen työt ja haasteet jaetaan lähimmäisten kanssa.

#Yhteisvastuu