Yhteisvastuukeräys 2021 tukee vähävaraisia vanhuksia taloudellisesti ja digivalmiuksia parantamalla

Yhteisvastuukeräys 2021 kerää varoja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten auttamiseksi Suomessa ja maailmalla. Osa vuoden 2021 keräystuotoista ohjataan ikäihmisten digitaitoja edistäviin koulutuksiin. Yhteisvastuukeräyksen toteuttaman selvityksen mukaan merkittävä osa vanhuusväestöstä Suomessa syrjäytyy yhteiskunnan alati lisääntyvän digitalisaation takia.

Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen kampanjateemana on ”Eniten yllätti köyhyys”, jolla halutaan kiinnittää huomiota elintason laskuun, joka yllättää monet ikäihmiset eläkeikään siirryttäessä.

Keräystuotoista 40 prosenttia lahjoitetaan Suomeen. Puolet Suomeen kohdistetuista keräystuotoista ohjataan paikallisseurakuntien ikäihmisiä tukeviin toimiin ja diakonia-avustuksiin.

Toinen puolisko Suomeen jäävästä keräystuotosta jaetaan kotimaisille erityiskohteille. Puolet ohjautuu Kirkon diakoniarahastolle heikoimmassa asemassa olevien ikäihmisten auttamiseen yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa. Toisen puolikkaan erityiskohdevaroista saa Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkosto, joka toteuttaa vuodesta 2022 alkaen maksuttomia digitaitoja ja taloudenhallintaa edistäviä koulutuksia vähävaraisille ikäihmisille.

60 prosenttia keräystuotosta ohjataan kansainväliseen apuun  Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Rahaston tuella hätäaputyö voidaan katastrofitilanteissa käynnistää nopeasti. Tämänvuotisessa keräyksessä huomioidaan erityisesti ikäihmisten hauras asema kriisialueilla ja esitellään Kirkon Ulkomaanavun työtä Ugandan pakolaisasutusalueilla.

Lue tarkemmin mediatiedotteesta 7.2.2021.

Lahjoita

Voit antaa lahjasi taloudellisessa ahdingossa sinnitteleville ikäihmisille MobilePay-numeroon 85050 tai valitsemalle itsellesi sopivan lahjoitustavan alta:

Vähävaraiset ikäihmiset Suomessa ja maailmalla tarvitsevat apuasi! Some-peukutus ei riitä - tule mukaan ja lahjoita!

Näkökulmia taloudellisessa ahdingossa kamppailevista ikäihmisistä Suomessa ja maailmalla. Sinä voit auttaa!

Köyhyys yllätti entisen Miss Suomen

Köyhyys yllätti matkan varrella vuoden 1965 Miss Suomen Virpi Miettisen, 74. Sairaus, epäonnistumiset ihmissuhteissa ja taattu laina johtivat elämäntyön menettämiseen.

Valoa Virpi on löytänyt taiteesta ja muiden auttamisesta.

Lue Yhteisvastuu-lehdessä julkaistu Virpin haastattelu. 

 

 

 

Köyhä isoäiti pitää huolta lapsenlapsistaan

Maria Nyirambagazohe, 67, pitää yksin huolta lapsenlapsistaan Ugandan pakolaisasutusalueella. Hänellä ei ole tietoa tyttärensä, lasten äidin, kohtalosta. Ikävä on suuri: “Ajattelen perhettäni joka päivä.”

Jatkuva pula ruuasta ja terveysongelmat varjostavat elämää, mutta Maria tekee kaikkensa turvatakseen lastenlastensa tulevaisuuden.

Lue Yhteisvastuu-lehdessä julkaistu Marian tarina.

 

Arkkiatri Risto Pelkonen kantaa huolta vähävaraisista ikätovereistaan

”Vanhusten suuri osuus ruoka-avun tarvitsijoista on traagista”, kertoo arkkiatri Risto Pelkonen Yhteisvastuu-lehden haastattelussa.

”Tilastot kertovat, että moni vanha ihminen elää köyhyydessä. Kun köyhyys ja yksinäisyys kulkevat rinnakkain, kaukana ovat elämän merkitys ja toivo. Siitä on kysymys tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksessäkin.”

Lue Yhteisvastuu-lehdessä julkaistu Pelkosen haastattelu.

 

Esimiespiispa Matti Repo vetoaa ahdingossa elävien ikäihmisten puolesta

Ulkopuolinen apu on välttämätöntä vähävaraisille vanhuksille, kertoo Tampereen piispa Matti Repo. Vaikeudet kasaantuvat helposti, ja köyhyys aiheuttaa myös terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Lue Yhteisvastuu-lehdessä julkaistu keräyksen esimiehen lahjoitusvetoomus. 

 

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys auttaa taloudellisessa ahdingossa olevia ikäihmisiä Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Ajankohtaista

Dokumentit

Yhteisvastuun tv-dokumentit Yle TV1:ssä kertovat suomalaisten ja ugandalaisten ikäihmisten haasteista ja ilonaiheista.
7.2. alkaen löydät dokumentit myös Yhteisvastuun YouTube-kanavalta sekä Yle Areenasta.

Köyhyys yllätti Virpi Miettisen

Köyhyys yllätti matkan varrella vuoden 1965 miss Suomi Virpi Miettisen. Sairaus, epäonnistumiset ihmissuhteissa ja taattu laina johtivat elämäntyön menettämiseen. Valoa Virpi on löytänyt taiteesta ja muiden auttamisesta.

Isoäidin huoli lapsista

Maria, 67 vuotta, asuu kahden lapsenlapsensa kanssa pakolaisasutusalueella Ugandassa. Arki on kovaa, puutetta on sekä ruuasta että lääkkeistä. Lasten koulunkäynti luo toivoa tulevaisuuteen.

80-vuotias Elizabeth sinnittelee pakolaisena Ugandassa

80-vuotias Elizabeth menetti Kongon levottomuuksissa useita läheisiään. Nyt hän elää pakolaisena Ugandassa neljän lapsensa ja 10 lapsenlapsen kanssa. Arki on haastavaa.

Elämää yksin velkataakan alla

Irma, 74, elää yksin puolisonsa Matin jouduttua hoitokotiin. Taloudellinen tilanne on heikko pienten eläkkeiden ja suurten apteekkilaskujen takia. Diakonien toimittama ruoka-apu auttaa konkreettisesti

#Yhteisvastuu