Apu menee perille Suomessa

Apu menee perille Suomessa

Yhteisvastuukeräyksellä 2021 kerättiin varoja taloudellisesti heikoissa olosuhteissa eläville ikäihmisille. Suomeen jäänyt tuki jakautui seurakunnille, Kirkon Diakoniarahastolle sekä ikäihmisten digitaitokoulutusta järjestävälle kansanopistoverkostolle. Keräyksen tulos oli toisen peräkkäisen pandemiavuoden haasteista huolimatta hienot 2 011 432,87 €. 

Yhteisvastuulla 2021 tuetaan vähävaraisia ikäihmisiä

Kirkon diakoniarahasto käyttää vuoden 2021 tuotto-osuutensa taloudellisessa ahdingossa olleiden ikääntyneiden avustamiseen. Apu myönnetään seurakuntien kautta diakoniatyöntekijän hakemuksen perusteella. Tyypillinen esimerkki avunsaajista on iäkäs tamperelainen leskirouva, jonka talouden kaatoi pitkään jatkunut sairaalajakso. Vaikka Kela ja kunta tulivat vastaan, omavastuuosuudet olivat liian isoja pienellä eläkkeellä sinnittelevälle ikäihmiselle. Puolison hautajaisista oli jäänyt velkaa ja asunto oli yhden ihmisen eläkkeestä liian kallis.
Diakoniatyöntekijän kanssa tilannetta käytiin läpi ja haettiin tukea niin Kelasta, sosiaalityöstä kuin yhteisvastuukeräysvaroista, joilla sairaalalaskut lopulta saatiin maksuun.

Yksi viidesosa kunkin vuoden keräystuotosta jää oman seurakunnan alueella jaettaviin diakonisiin avustuksiin. Vähävaraisia ikäihmisiä on jo ilahdutettu vuoden 2021 tuotolla eri puolilla maata muun muassa jakamalla ruoka-avustuksia ja ruokalahjakortteja, hankkimalla peittoja, tyynyjä ja liinavaatteita kotihoidon jaettavaksi sekä avustettu tai annettu lahjakortti apteekkilaskuihin. 

Yhteisvastuun ja valtionosuusrahoituksen avulla toteutetaan maksuttomia ikäihmisille suunnattuja digitaitojen koulutuksia 11 paikkakunnalla pääosin vuonna 2023. Tavoitteena oli perehdyttää opiskelijat digitaitoihin perusteista lähtien ja harjaannuttaa heidät käyttämään tietokonetta ja älypuhelinta päivittäisten asioiden hoitamiseen.

Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!