Medialle

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon. #enitenyllättiköyhyys #yhteisvastuu2021

Vuoden 2021 keräyksen kampanja-aika alkaa 7.2.2021, mutta keräyslupa on aina voimassa, joten ikäihmisten hyväksi tehtävään työhön voi lahjoittaa jo nyt. Myös seurakunnat voivat kerätä Yhteisvastuulle esim. striimattavissa jumalanpalveluksissa.

Medialle-sivu päivittyy muiden kotisivujen tapaan koko ajan keräyksen alkuun asti.

Mikä Yhteisvastuu?

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys ja lähimmäisenrakkauden kansanliike, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Keräyksen esimies vuonna 2021 on Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. 

Yleiset tuotonjakoperusteet:

  • 60 % keräystuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofiavun kautta kansainväliseen apuun.
  • 20 % tuotosta suunnataan vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa.
  • 20 % tuotosta käytetään monipuoliseen avustustoimintaan paikallisseurakuntien kautta.

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta noin 80 % käytetään avustustyöhön ja loput keräyksen vaikuttamistoimintaan, viestintään, varainhankintaan sekä keräyksen yleishallintoon.

Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Joka kevät Yhteisvastuun kymmenet tuhannet vapaaehtoiset kerääjät kulkevat ovilla ja tapahtumissa keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräys järjestetään helmi-huhtikuussa, mutta keräyslupa on voimassa ympäri vuoden. Kevään 2021 keräyksessä huomioidaan korona-tilanne, ja sähköisillä keräysmuodoilla tulee olemaan suuri rooli.

Tietoja vuoden 2021 keräyksestä

Ennakkotiedote vuoden 2021 keräyksestä
Yhteisvastuu-esite 2021 (suomi)
Yhteisvastuu-esite 2021 (ruotsi)
Yhteisvastuu-lehti 2021

Kuvat ja logot

Yhteisvastuun painokelpoisia logoja, kuvia ja kampanjakuvia voit ladata Kirkkopalvelujen kuvapankista (lajiteltuina kolmelle sivulle).

Vuoden 2021 ulkomaan esimerkkikohteesta Ugandasta löytyy painokelpoisia kuvia Kirkon Ulkomaanavun kuvapankista: Printtikuvamateriaali Ugandasta.

Vapaasti levitettävät videodokumentit Yhteisvastuu-kohteista

Yhteisvastuun tv-dokumentit ja piispan tietoisku ovat nähtävissä 7.2.2021 alkaen Ylen kanavilla ja ne julkaistaan Yhteisvastuun kotisivujen lisäksi Yhteisvastuun YouTube-kanavalla sekä Yle Areenassa.

VALMISMATERIAALI SEURAKUNTAVIESTINTÄÄN

Alla oleva materiaalipaketti on tarkoitettu erityisesti seurakuntien tarpeisiin Yhteisvastuukeräyksestä 2021 viestimiseen, mutta se on vapaasti muidenkin hyödynnettävissä.

Seurakuntien viestijät: Muistattehan hyödyntää myös salasanan takaa avautuvan Yhteisvastuun Seurakunnille-osion Materiaalit-sivun monipuolisia sisältöjä! Tarjotkaa keräyspäällikölle ammattiosaamistanne seurakuntanne Yhteisvastuukeräyksestä viestimiseen ja sähköisten keräysmuotojen esiintuomiseen kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Vuoden 2021 keräyksen onnistumisen kannalta verkko- ja sosiaalisen median näkyvyys on elintärkeää.

Vuoden 2021 keräyskohteiden esittely:
Yhteisvastuukeräys 2021 puolustaa vähävaraisia ikäihmisiä

Yhteisvastuun muokattava tiedotepohja seurakunnille 2021
Pohja on tehty esim. keräyspäälliköiden käyttöön, mutta on vapaasti hyödynnettävissä. Muokkaa/täydennä punaiset tekstit ja lähetä oman paikkakuntasi medioille ja laajemminkin.

Redigerbar pressmeddelandemall för församlingarna 2021 (Lägg till uppgifterna för din egen ort i slutet av meddelandet)

UKK-Usein kysytyt kysymykset 
Ohjeistus vuoden 2021 yhteisvastuukerääjille ja  keräyksestä viestiville.

Hyödynnä seurakuntasi nettisivuille ja someen tehty kampanjamateriaali:

Vuoden 2021 ulkomaan esimerkkikohteesta Ugandasta vapaasti käytettäviä kuvia ja tekstiehdotuksineen löytyy seuraavista linkeistä:

Käytä hyödyksesi:

Yhteisvastuu somessa

Löydät Yhteisvastuun myös Facebookista, facebook.com/yhteisvastuu, Instagramista @yhteisvastuu ja Twitteristä @yhteisvastuu. Kaikki keräykseen liittyvät kuvat, videot ja vinkit ovat toivottuja.

Autathan meitä myös kasvattamaan Yhteisvastuun aktiivista verkostoa jakamalla päivityksiä sekä käyttämällä aihetunnisteita #yhteisvastuu2021 ja #enitenyllättiköyhyys muissakin sosiaalisen median palveluissa.

***

KUTSU seurakuntien viestijöille ja muille Yhteisvastuu-viestintää seurakunnissa hoitaville: Yhteisvastuukeräyksen startti viestijöille ke 20.1. klo 13–14

Tervetuloa saamaan välineet 7.2.2021 alkavan Yhteisvastuukeräyksen viestintään!

Sinua odottaa napakka webinaari-paketti vuoden 2021 kampanjaviestinnästä:
• Kampanjan teemat ja viestit
• Ylen dokumentit ja kampanjamateriaalit
• Sähköiset keräystavat hyödynnettäväksi poikkeusajan keräykseen
• Lanseerausviestintään tehty tutkimus senioriväestön digivalmiuksista ja asenteista. Kuulet ennakkoon keskeisiä tutkimustuloksia tutkimusjohtaja Jaakko Kaartiselta, Insight360:sta

Ilmoittautumiset Sirpa Sepälle viimeistään 11.1.2021: sirpa.seppa@kirkkopalvelut.fi

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

***

Yhteisvastuun graafinen ohje – lyhyt oppimäärä

Yhteisvastuun punainen väri on PMS186

Otsikkofonttivaihtoehdot: Military (rosoreunainen), Bebas Neue ja näiden puuttuessa Arial Narrow.