Medialle

Vuoden 2020 Yhteisvastuukeräyksellä tuettiin vanhemmuutta teemalla #sinäriität2020. 

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys tulee pureutumaan ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon. #enitenyllättiköyhyys #yhteisvastuu2021

Vuoden 2020 keräys on päättynyt. Keräyksen tuotto luovutettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle 13.11.2020.

Keräystulokset 2020

Tiedote tuotonjaosta

Vuoden 2021 keräyksen kampanja-aika alkaa 7.2.2021, mutta keräyslupa on aina voimassa, joten ikäihmisten hyväksi tehtävään työhön voi lahjoittaa jo nyt.

Medialle-sivu päivittyy muiden kotisivujen tapaan koko ajan keräyksen alkuun asti.

Mikä Yhteisvastuu?

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehittyvissä maissa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Keräyksen esimies vuonna 2020 oli arkkipiispa Tapio Luoma ja vuonna 2021 Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. 

Tuotonjakoperusteet:

 • 60 % keräystuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofiavun kautta kansainväliseen apuun.
 • 20 % tuotosta suunnataan vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa.
 • 20 % tuotosta käytetään monipuoliseen avustustoimintaan paikallisseurakuntien kautta.

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta noin 80 % käytetään avustustyöhön ja loput keräyksen vaikuttamistoimintaan, viestintään, varainhankintaan sekä keräyksen yleishallintoon.

Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Joka kevät Yhteisvastuun kymmenet tuhannet vapaaehtoiset kerääjät kulkevat ovilla ja tapahtumissa keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräys järjestetään helmi-huhtikuussa, mutta keräyslupa on voimassa ympäri vuoden. Kevään 2021 keräyksessä huomioidaan korona-tilanne, ja sähköisillä keräysmuodoilla tulee olemaan suuri rooli.

Ennakkotiedot vuoden 2021 keräyksestä

Ennakkotiedote vuoden 2021 keräyksestä
Yhteisvastuu-esite 2021 (suomi)
Yhteisvastuu-esite 2021 (ruotsi)
Yhteisvastuu-lehti 2021

Kuvat ja logot

Yhteisvastuun logoja, kuvia ja kampanjakuvia voit ladata Kirkkopalvelujen kuvapankista (kolme sivua). Vuoden 2021 verkkoon soveltuvaa materiaalia lisätään vuodenvaihteeseen mennessä (mm. kotisivujen ja some-kanavien kansikuvia  sekä kuva- ja klippimateriaalia someen).

Vuoden 2021 ulkomaan esimerkkikohteesta Ugandasta löytyy painokelpoisia kuvia Kirkon Ulkomaanavun kuvapankista: Printtiin soveltuva kuvamateriaali Ugandasta.

Vapaasti levitettävät videodokumentit Yhteisvastuu-kohteista

Yhteisvastuun tv-dokumentit ja piispan tietoisku ovat nähtävissä Ylen kanavilla ja ne julkaistaan Yhteisvastuun kotisivujen lisäksi Yhteisvastuun YouTube-kanavalla sekä Yle Areenassa 7.2.2021 alkaen. Dokumenttifilmeissä kerrotaan esimerkkejä siitä, minkälaiseen työhön nyt kerättävät varat suunnataan.

VALMISMATERIAALI SEURAKUNTA- JA MUUHUN VIESTINTÄÄN

Alla listaus materiaalista, joka päivittyy tälle sivulle vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksestä viestimiseen. Paketti on suunniteltu varsinkin seurakuntien tarpeisiin, mutta se on vapaasti kaikkien muidenkin hyödynnettävissä:.

Jouluun mennessä kuvapankkiin lisätään Yhteisvastuun 2021 kampanja-ilmeellä :

 • yleispäivityskuva someen 1080 x 1080
 • FB-kansikuva
 • FB-tapahtumasivukuva
 • Lukkari-www-sivustoon soveltuva M-kokoinen kuva 750×500
 • Lukkari-www-sivustoon soveltuva kansikuva XL 1900×820
 • Twitter-kansikuva 1024×512
 • Uutena:  Infonäyttö-kuva 1920×1080 (sekä pysty että vaaka)
 • Uutena: Someklippi #enitenyllättiköyhyys (1 – 2, lisää tuotetaan keräyksen alkuun mennessä)

Tammikuussa:

 • Tiedotepohja paikallisten yhteistyötahojen lähestymiseen (tulossa)
 • Mediemeddelande 2021 / Församlingsversion (tulossa)
  (Lägg till uppgifterna för din egen ort i slutet av meddelandet)

Seurakuntien viestijät: Muistattehan hyödyntää myös salasanan takaa avautuvan Yhteisvastuun Seurakunnille-osion Materiaalit-sivun monipuolisia sisältöjä! Tarjotkaa keräyspäällikölle ammattiosaamistanne seurakuntanne Yhteisvastuukeräyksestä viestimiseen ja sähköisten keräysmuotojen esiintuomiseen kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Vuoden 2021 keräyksen onnistumisen kannalta verkko- ja sosiaalisen median näkyvyys on elintärkeää. 

Yhteisvastuu somessa

Löydät Yhteisvastuun myös Facebookista, facebook.com/yhteisvastuu, Instagramista @yhteisvastuu ja Twitteristä @yhteisvastuu. Kaikki keräykseen liittyvät kuvat, videot ja vinkit ovat toivottuja.

Autathan meitä myös kasvattamaan Yhteisvastuun aktiivista verkostoa jakamalla päivityksiä sekä käyttämällä aihetunnisteita #yhteisvastuu2021 ja #enitenyllättiköyhyys muissakin sosiaalisen median palveluissa.

Yhteisvastuun graafinen ohje – lyhyt oppimäärä

Yhteisvastuun punainen väri on PMS186

Otsikkofonttivaihtoehdot: Military (rosoreunainen), Bebas Neue ja näiden puuttuessa Arial Narrow.