Yhteisvastuu SuomiAreenassa: Miksi 13-vuotias haluaa tappaa?

Yhteisvastuu SuomiAreenassa: Miksi 13-vuotias haluaa tappaa?

Yhteisvastuukeräyksen ja Aseman Lapset ry:n asiantuntijapaneeli nostaa 27.6.2023 SuomiAreenassa valokeilaan nuorten tekemän raaistuneen väkivallan. Nuorisorikollisuuden ja nuorten väkivallan asiantuntijat etsivät ratkaisuja siihen, millaisin keinoin kouluväkivallalle ja nuorten väkivallalle saadaan stoppi.

Paikka: SuomiAreena, Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, Pori  
Aika: tiistai 27.6.2023 klo 16 – 16.45 
Voit katsoa paneelin tämän linkin kautta tallenteena.

Paneelissa mukana ovat Lapsioikeusjuristit ry:n puheenjohtaja, oikeustieteen professori Suvianna Hakalehto, Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen, erityispedagogiikan professori Tanja Äärelä sekä Aseman Lapset ry:n tiimipäällikkö Heikki Turkka. Maksuttoman tilaisuuden juontaa Riku Rantala.

Otsikoihin ja uutisiin noussut nuorten tekemä väkivalta järkyttää rajuudellaan ja määrällään. Poliisin tilastojen mukaan alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on lisääntynyt vuosina 2015–2021. Hälyttävintä kasvu oli 12–14-vuotiaiden ikäluokassa.

Kouluterveyskyselyn 2021 ja tilastokeskuksen mukaan koulukiusaamista kokee noin 39 000 lasta ja nuorta joka viikko. Tämä tarkoittaa, että käytännössä jokaisella maamme peruskoulun luokalla tapahtuu koulukiusaamista.

Sana ”koulukiusaaminen” on asian vakavuuden huomioon ottaen vähättelevä ilmaus, oikeampaa olisikin puhua kouluväkivallasta. Moni vakava koulukiusaamistapaus täyttää rikoksen tunnusmerkit. Koulukiusaamiseen liittyviä rikosnimikkeitä voisivat usein oikeutetusti olla: pahoinpitely tai törkeä pahoinpitely, kunnianloukkaus, laiton uhkaus ja rikokseen yllyttäminen.

Miksi yhä nuoremmat syyllistyvät yhä raaempaan väkivaltaan Suomessa?

Kentällä ja omassa työssään nuorisoväkivaltaa kohtaavat ja sen syitä ja seuraamuksia ratkovat asiantuntijapanelistit etsivät yhdessä ratkaisuja ongelmaan.

  • Mitkä tahot koulu- ja nuorisoväkivallan ratkaisemiseksi tarvitaan mukaan?
  • Väkivalta on lähes poikkeuksetta oire nuorten pahoinvoinnista. Miten pahoinvoinnin juurisyyt tunnistetaan? Miten niihin voidaan puuttua?
  • Yhteisvastuukeräyksen vuoden 2023 kotimainen kumppani Aseman Lapset ry vakuuttaa, että riittävillä resursseilla alaikäisten väkivalta voidaan katkaista. Mitkä nämä resurssit ovat ja mistä ne löydetään? Kuka on vastuussa?
  • Mitä jokainen aikuinen voi tehdä?

SuomiAreenan paneelissa lavalle nouseva Aseman Lapset ry:n tiimipäällikkö Heikki Turkka peräänkuuluttaa aikuisten yhteistyötä:

”Avainasemassa konfliktien ratkaisuissa ja kiusaamisen vastaisessa työssä ovat yhteistyössä yli rajojen toimivat aikuiset, jotka tietävät mitä tekevät ja tekevät sen aikailematta, jotta konfliktit eivät paisu hallitsemattomiksi.”

Panelistit:  

  • Lapsioikeusjuristit ry:n puheenjohtaja, oikeustieteen professori Suvianna Hakalehto, Itä-Suomen yliopisto 
  • Ylikomisario Jari Taponen, Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän toiminnan yksikkö 
  • Kouluväkivallan ja nuorten tekemän väkivallan asiantuntija, erityispedagogiikan professori Tanja Äärelä, Lapin yliopisto 
  • Aseman Lapset ry:n tiimipäällikkö Heikki Turkka. Turkka tiimeineen on ollut kehittämässä työmuotoja, jotka tuovat haasteissa oleville nuorille ja heidän verkostoilleen tukea ja sitä kautta lisää mahdollisuuksia yhteiskunnassa pärjäämiseen. 
  • Juontajana Riku Rantala, MySpeaker Oy.

Kaikki SuomiAreenan keskustelut löytyvät myös suorana tai tallenteena MTV Katsomosta (mtv.fi sekä MTV Katsomo -sovellus).

SuomiAreenan kaikkea ohjelmaa voi seurata paikan päällä Porissa maksutta.

TULOSTA ESITE