Apua nuorten väliseen väkivaltaan ja sen ennaltaehkäisyyn

Apua nuorten väliseen väkivaltaan ja sen ennaltaehkäisyyn

Vuonna 2023 Yhteisvastuu halusi yhdessä kotimaan kumppaninsa Aseman Lapset ry:n kanssa nostaa keskusteluun nuorten keskuudessa lisääntyneen väkivallan.

Poliisin raporttien mukaan eniten väkivalta on lisääntynyt 12 –14-vuotiaiden ikäryhmässä (134%). Fyysistä ja henkistä väkivaltaa koetaan kouluissa, vapaa-ajalla ja sosiaalisessa mediassa.

Yhteisvastuu haastoi pohtimaan erityisesti koulukiusaamista ja kouluväkivaltaa sanoina. Väkivallasta puhuminen kiusaamisena on vähättelyä. On tärkeää, että käytetään oikeita termejä, jotta kaikki ymmärtävät tekojen seuraukset ja vakavuuden. Lue lisää: Koulukiusaamista vai kouluväkivaltaa?

Yhteisvastuu keräsi 2,6 miljoonaa euroa nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn. Näillä varoilla autetaan nuoria toukokuusta 2024 alkaen Suomessa ja maailmalla.

Lahjoituksista 20 prosenttia käytetään Aseman Lasten K-0 (kiusaaminen nolla) -toimintaan sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset. Toiminta on konkreettista puuttumista sekä ammattilaisten kouluttamista sovittelijoiksi ja väkivallan ehkäisyn osaajiksi.  

Toinen 20 prosenttia ohjataan Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.  

Yhteisvastuun keräystuotosta 60 % ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon.